Aantal postpakketten verdubbelt in tien jaar: Een lastig pakket

copyright Flickr, Alper Cugun

Als de huidige groei doorzet zal over tien jaar het aantal postpakketten dat door Amsterdam heengaat ruimschoots verdubbeld zijn naar honderddduizend per dag. Dat zegt Walther Ploos van Amstel, lector city logistics aan de Hogeschool van Amsterdam.

Lees hier het achtergrondartikel  ‘Een lastig pakket’ op de site van Het Parool, of via Blendle

Per dag worden nu al veertigduizend postpakketjes bezorgd in Amsterdam. Over tien jaar zal dat meer dan verdubbeld zijn naar honderdduizend. “Dat komt nog eens bovenop alle pakjes voor bedrijven.” zegt Ploos van Amstel.

Hij ziet de laatste tijd vooral groei in levensmiddelenbezorging. “Maaltijdboxen, boodschappen en avondmaaltijden worden steeds vaker aan huis bezorgd.” Ook de vergrijzing zal het aantal pakketbezorgingen verder doen toenemen: “Over twee jaar wonen 220.000 senioren in de stad, die hun medicijnen steeds vaker online zullen bestellen.”

Bestelbusjes

De pakjes worden nu nog grotendeels de stad in gereden door bestelbusjes die niet alleen de smalle straten in het centrum regelmatig blokkeren, maar ook voor een hoop uitlaatgassen en drukte in de rest van de stad zorgen.

Verschillende bezorgdiensten komen vaak meerdere keren per dag een wijk binnen en staan daar dan voor dichte deuren. Afleveren bij de buren of later wéér die wijk in zijn de mogelijkheden die nu voorhanden zijn.

Enorme belasting woonwijk

Een verdubbeling van het aantal busjes kan de stad niet aan. Oplossingen met cargobikes, fietskoeriers of pakketkluisjes zullen niet afdoende zijn over tien jaar. Ploos van Amstel: “De pakketbezorging vormt een enorme belasting voor de woonwijk.”

Start-ups springen in dit gat in de markt met inventieve oplossingen op buurtniveau, die het aantal verkeerbewegingen in de wijk kunnen terugdringen. “Ik zie een duidelijke trend,” zegt Ploos van Amstel, “en deze bedrijfjes dragen ook nog bij aan de sociale samenhang in de woonwijken.”

Gratis praatje

Het gaat om diensten als BuurtMus, Confy en ViaTim. Zij zetten bijvoorbeeld buurtbewoners in die tóch al alle pakketjes van de buren aannemen en koppelen daar extra diensten aan als het ‘s avonds laten thuisbezorgen of het ophalen van te retourneren pakjes.

Een praatje aan de deur is bij de prijs inbegrepen.

Lees hier verder in het achtergrondartikel ‘Een lastig pakket’ op de site van Het Parool, of via Blendle

Een lastig pakket